födelsemärke (Navi)

På Surgicare Privatklinik är vi här för dig när du behöver oss. Vi har patienten i centrum och erbjuder snabb tillgång till utredning och behandling på våra landsomfattande avdelningar.

Här står vårt erfarna personal redo att hjälpa dig inom en mängd medicinska specialområden, där du är försäkrad om en högt specialiserad och sammanhängande behandlingsprocess. Hos oss är du alltid i trygga händer.

Födelsemärken

Vad är födelsemärken?

Födelsemärken är små områden på huden som skiljer sig i form och färg från den omgivande huden. Nästan alla människor har födelsemärken, antingen från födseln eller senare i livet. Det är helt normalt att få nya födelsemärken på kroppen. Antalet födelsemärken tenderar att öka upp till cirka 40-årsåldern och minskar sedan. I genomsnitt har en vuxen cirka 20 födelsemärken på huden.

Varför får man födelsemärken?

Födelsemärken bildas som ett resultat av en kombination av genetiska faktorer och exponering för ultraviolett ljus. Dessa hud-områden innehåller melanocyter, celler som producerar melanin, det bruna pigmentet som ger färg åt huden. Grad av solpåverkan kan också påverka utvecklingen av födelsemärken, och vissa kvinnor kan få fler födelsemärken under graviditeten.

Viktig information:

  • Behandlingen tar ca 20 min.
  • Det gör inte ont
  • Du kan gå från kliniken själv efter behandlingen
  • Kort väntetid max 2 veckor
  • Pris från 2 500 SEK

Är födelsemärken farliga?

Under de senaste åren har medvetenheten om riskerna med överdriven solbadning och betydelsen av solskydd ökat. Folk har också blivit mer uppmärksamma på sina födelsemärken. De så kallade ABCDE-kriterierna används för att bedöma födelsemärken:

  • Asymmetri: Födelsemärken som kan vara cancerösa är asymmetriska, medan de flesta normala födelsemärkenär symmetriska, så att ena halvan är som en spegelbild av den andra. Födelsemärkenmed mindre cellförändringar är också mer symmetriska än de som kan vara cancerösa.
  • Gränser: Cancer i födelsemärken har oftast oregelbundna och suddiga gränser.
  • Färg: Födelsemärken med onormala cellförändringar eller cancer kan ha varierande färger, från rödbrun till svart. Cancerösa födelsemärkenhar ofta en blank yta.
  • Diameter: Cancerösa födelsemärken är vanligtvis större än 5-7 mm i diameter.
  • Höjd över hudytan: En upphöjd yta med asymmetriska förändringar ger misstanke om cancer i födelsemärket.

Det är svårt att själv bedöma om ett födelsemärke är normalt eller inte. En bra regel är att om födelsemärket är större än 5 mm och/eller har svarta partier, bör du kontakta en läkare. Det är också möjligt att utveckla cancer i födelsemärken som är mindre än 5 mm. Kontakta därför en läkare om du är osäker på ett födelsemärke.

Kontakt oss

Om du har ytterligare frågor, ring kliniken på telefonnummer 070 768 05 06 eller använd e-postadressen info@surgicare.se