Flebektomi Åderbråck

På Surgicare Privatklinik är vi här för dig när du behöver oss. Vi har patienten i centrum och erbjuder snabb tillgång till utredning och behandling på våra landsomfattande avdelningar.

  • Priser från 6.400 SEK.
  • Väntetid 1 vecka
  • Behandlingstid ca. 30 min.
  • Bedövning med lokalbedövning

Flebektomi Behandling

Flebektomi är en kirurgisk procedur. Under ingreppet görs små snitt i huden, och den drabbade venen avlägsnas genom dessa snitt.
Flebektomi utförs under lokalbedövning och tar vanligtvis en till två timmar att genomföra.
Det kan uppstå viss smärta och obehag efter proceduren, men du kan vanligtvis återgå till dina normala aktiviteter inom några dagar efter ingreppet.
Flebektomi är generellt säkert och effektivt för att behandla åderbråck, men precis som med alla kirurgiska ingrepp kan det finnas vissa risker och komplikationer så det är viktigt att du innan behandlingen diskuterar dessa med din läkare.

Så går Flebektomi behandlingen till

Huden bedövas och de besvärande varicerna tas bort genom många 1-2 mm små snitt. Operationen utförs ofta som ett komplement till laserbehandling.

Förberedelse

Behandlingen kräver ingen speciell förberedelse, men undvik att applicera kräm på huden på behandlingsdagen. Du bör också klä dig i löst sittande kläder och ha med dig några skor som är lätta att ta på efter ingreppet. Om du tar blodförtunnande medicin ska du informera läkaren om att pausa.
Ät gärna en lätt frukost, men undvik stora måltider på operationsdagen. Ta nödvändig medicin som vanligt.

Viktig information:

  • Behandlingen tar cirka 30 min.
  • Det gör inte ont.
  • Du kan gå från kliniken själv efter behandlingen
  • Det är kort väntetid, max 1 vecka.
  • Priser från 6.400 SEK.

Så går Flebektomi-behandlingen till:

  • Huden bedövas, och de besvärande varicerna tas bort genom många små snitt på 1–2 mm. Denna operation utförs ofta som ett komplement till laserbehandling.

Efter operationen

Efter behandlingen läggs ett bandage på såret, och ett kompressionsbandage upp till knät. Det måste vara på i 48 timmar. Sedan tar du av dig allt och använder kompressionsstrumpan dagtid i 14 dagar eller så länge svullnaden sitter i. Ta av strumpan på natten.
Kompressionsstrumpan ska vara kompressionsklass 2 med ett tryck på 23-32 mmHg och endast för under knäet, oavsett vilket ingrepp du har – det kan vara bra att ha två par kompressionsstrumpor.
Om bandaget är för hårt, lossa det. Vid behov ta bort det helt och ta på dig stödstrumpor. Det kan uppstå mindre blodläckage (några centimeter stora) som syns på bandaget. Dessa är betydelselösa och inget att oroa sig för. Räkna med viss svullnad och några blåmärken på benen. Det kommer att försvinna inom 2-4 veckor.
Du kan gå som vanligt direkt efter operationen. Undvik dock intensiv aktivitet som sport och cykling den första dagen. När du sitter, placera benet högt. Undvik också alkohol den första dagen, eftersom det kan öka blödningsbenägenheten.

Smärta och smärtstillande

Du bör förvänta dig smärta, särskilt på insidan av benet, i en vecka.
Därför bör du:
• Ta smärtstillande medel (Alvedon 1 g x 3 dagligen och Ibumetin 400 mg x 3 dagligen) regelbundet i minst fyra dagar efter operationen. Sedan efter behov. Du får ett recept som skickas elektroniskt till apoteket. Dessutom måste det behandlade benet masseras in och smörjas in med fuktkräm två gånger om dagen för att slippa ömhet och en stramande känsla längs den behandlade venen. Bensträckningsövningar måste också göras.

Risker och komplikationer
Komplikationer efter operationen är relativt sällsynta, men kan förekomma.
• Blödning ses oftast från de små snittställena.
• Det kan uppstå missfärgningar och/eller blodansamlingar som blåmärken, från små till stora. Liknar behandlade kärl. Du kan uppleva smärta.
• Infektion. (Kan inträffa, men sker extremt sällan).
• En sällsynt komplikation är kortvariga skador på de små nerverna som löper längs venerna. Det kan orsaka domningar i mindre delar av huden, men symtomen försvinner vanligtvis efter sex månader och är sällan ihållande.

Vi vill gärna att du kontaktar oss om:

• Du får större blödning än vad som beskrivits ovan. Mindre sipprande blod kan ofta stoppas genom att placera benet högt och trycka en ren näsduk mot såret i 10 minuter.
• Du får tilltagande smärta.
• Du får feber över 38°.

Återgång till arbetet

Arbetet kan återupptas så snart du känner dig redo, vilket vanligtvis är 1 – 2 dagar efter behandlingen.

Kontrollskanning

För att säkerställa att operationen har utförts korrekt ska en kontrollskanning utföras cirka 2 – 3 månader efter behandlingen.

Försäkringsfrågor

Observera att särskilda försäkringsvillkor kan gälla om du nyligen har opererats. Om du planerar en utlandsresa är det bra att komma ihåg att ta med ditt blå sjukförsäkringskort eller meddela ditt eget försäkringsbolag.

Läs mer om: åderbråck ben