Åderbråck i ben

På Surgicare Privatklinik är vi här för dig när du behöver oss. Vi har patienten i centrum och erbjuder snabb tillgång till utredning och behandling på våra landsomfattande avdelningar.

  • Kort väntetid
  • Specialiserat team

Kort väntetid

Fast lågt pris

Stor erfarenhet

Bästa metoder

Åderbråck

Åderbråck (varicer) är förstorade, vridna och svullna vener som vanligtvis uppstår i benen och fötterna när klaffarna inuti venerna inte fungerar korrekt, vilket gör att blodet flödar bakåt och samlas i venerna. Detta leder till att venen blir utsträckt, vriden och utbuktande. Varicer kan vara blå, lila eller hudfärgade, och de kan se ut som snören eller rep under huden. De kan orsaka symtom som smärta, svullnad, klåda och en tung känsla i benen.
Varicer är en vanlig sjukdom. I USA är 35 procent av befolkningen drabbad. I Sverige förekommer varicer i större eller mindre grad hos cirka en tredjedel av Sveriges befolkning.

De är vanligare hos kvinnor än hos män och tenderar att bli vanligare ju äldre man blir.
Faktorer som kan öka risken för att utveckla varicer inkluderar övervikt, graviditet, en familjehistorik av sjukdomen och en stillasittande livsstil.

Behandlingsmöjligheter

laserbehandling åderbråck malmo

Laser

Pris: Fran 9.800,-
Ventetid: 1 – 2 Veckor
Behandlingstid: 30 min

RFA aaderbraack behandling

RFA

Pris: Fran 9.800,-
Ventetid: 1 – 2 Veckor
Behandlingstid: 30 min.

skleroterapi åderbråck bahendling

Flebektomi

Pris: Fran 6.400,-
Ventetid: 1 – 2 Veckor
Behandlingstid: 30 min.

flebektomi Åderbråck malmo

Skleroterapi

Pris: Fran 3.200,-
Ventetid: 1 – 2 Veckor
Behandlingstid: 15 min.

Symptom på Åderbråck

Förstorade, snurrade vener
Det mest uppenbara symtomet på åderbråck är utseendet av förstorade, snurrade och utbuktande vener på hudens yta, ofta blå eller lila i färg. Åderbråck kan orsaka smärta, dunkande eller värk i benen, särskilt efter långa perioder av stående eller sittande.

Svullnad
Åderbråck kan leda till svullnad i benen och fotlederna, vilket kan förvärras under dagen.

Hudförändringar
Åderbråck kan orsaka hudförändringar i det drabbade området, inklusive missfärgning, klåda och torrhet.

Sår
I svåra fall kan åderbråck leda till utveckling av öppna sår eller sår på huden nära de drabbade venerna

Rastlösa ben
Vissa personer med åderbråck kan uppleva rastlösa bensyndrom, vilket orsakar en okontrollerbar lust att röra på benen, särskilt på natten. Det är viktigt att notera att inte alla med åderbråck upplever symptom, och vissa människor kan helt sakna tecken på tillståndet.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta Surgicare Kliniken om du har besvär av åderbråck. Det är särskilt viktigt om benet svullnar, om du får bensår, om du får hudinflammation eller om du får eksem.

Ring telefonnummer 0707680506 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symptom eller hjälp med var du kan söka vård.

Vad kan jag göra själv?

Du kan lindra symptom vid åderbråck i benen med fysisk aktivitet, till exempel genom att promenera. Undvik att vara stilla alltför långa stunder. Försök att ha benen högt så ofta du kan. Du kan till exempel ha benen på en pall eller en stol.

Du kan även lägga dina ben högt när du sover med hjälp av till exempel kuddar om benen eller åderbråcken är svullna. Undvik kläder, strumpor och skor som sitter åt på benen.
En elastisk stödstrumpa lindrar besvären genom att ge ett jämnt tryck som motverkar att benen svullnar. Det finns även en kraftigare modell som kallas kompressionsstrumpa.
Strumporna ger stöd så att åderbråcken trycks ihop och då minskar risken för att benen svullnar.

Behandling av Åderbråck ben

Du som har besvär av åderbråck kan behöva få behandling. Det finns flera olika sätt att ta bort åderbråck.

På vår klinik använder vi den modernaste behandlingarna med med laser, RFA, flebektomi och skleroterapi. I mycket sällsynta fall krävs operation.

Behandling med värme eller skum 
Värmebehandling med laser eller behandling med mikrovågor är de vanligaste metoderna för att ta bort åderbråck. De stora ådrorna förstörs då av värmen från lasern eller av mikrovågorna. Synliga åderbråck måste vanligen tas bort genom små hudsnitt, precis som vid en vanlig operation. Innan det görs får du lokalbedövning.

Ibland kan du få en spruta med ett skum som gör att åderbråcken skrumpnar och försvinner.
Den behandlingen kräver ingen bedövning, men är något mindre effektiv än operation. Du kan därför behöva behandlas flera gånger. Skumbehandling används oftast för små och mindre utbredda åderbråck.

Operation 
Operation kan behövas om du har stora och utbredda slingriga ådror. Huvudådrorna tas bort tillsammans med de flesta synliga åderbråcken. Du får en del övergående blåmärken eftersom ådrorna inte sys ihop. Vanligtvis är du sövd under operationen eller får en ryggbedövning.