Analfisur

På Surgicare Privatklinik är vi här för dig när du behöver oss. Vi har patienten i centrum och erbjuder snabb tillgång till utredning och behandling på våra landsomfattande avdelningar.

Här står vårt erfarna personal redo att hjälpa dig inom en mängd medicinska specialområden, där du är försäkrad om en högt specialiserad och sammanhängande behandlingsprocess. Hos oss är du alltid i trygga händer.

Afterriss

analfissurSymtom: En analfisur är en spricka eller skada vid ändtarmsöppningen. Sprickan kan vara ytlig, men är ofta djup och kan sträcka sig ända ned till sfinktermuskeln.

I sådana fall åtföljs den ofta av svåra smärtor i samband med avföring. Smärtorna kan vara ihållande och avtar vanligtvis gradvis fram till nästa toalettbesök. Ett annat vanligt symptom är lätt färskt blod på toalettpappret. Klåda och allmänt obehag är mindre framträdande symptom. På grund av de smärtsamma tarmrörelserna förekommer ofta förstoppning, eftersom personen naturligt undviker toalettbesök.

Det bildas ofta en liten hudflik (sentinel tag) framför sprickan, varför många felaktigt tror att det handlar om hemorrojder.

De flesta drabbas bara enstaka gånger, men hos vissa uppstår nya sprickor regelbundet, medan sprickan hos andra kan bli kronisk.

Av okända skäl uppstår en ökad spänning i sfinktermuskeln. Det är denna spänning (kramp), och inte sprickan i sig själv, som orsakar smärtan, samtidigt som den ökade spänningen hindrar läkningsprocessen genom att minska blodflödet till sprickan.

Orsak: Analfisurer förekommer ofta i samband med episoder av särskilt hård avföring, men även diarré kan vara en utlösande faktor. Ibland kan det dock inte finnas någon förklaring till tillståndet. I sällsynta fall är fissuren sekundär till allvarligare sjukdomar.

Konservativ behandling: Behandlingen beror på orsaken till sprickan, dels för att läka sprickan men också för att förebygga återfall. 90% läker av sig själva med avföringsreglering genom kost, motion och tillräckligt med vätskeintag, eventuellt med hjälp av avföringsmedel som HUSK, laktulos eller magnesium.

Den avföringsreglerande behandlingen kan kompletteras med så kallad kemisk sfinkterotomi, där en kräm appliceras för att få sfinktermuskeln att slappna av.

Viktig information:

    • Behandlingen tar ca 20 min.
    • Det gör inte ont
    • Du kan gå från kliniken själv efter behandlingen
    • Kort väntetid max 2 veckor
    • Pris från 1 900 SEK

Invasiv behandling: Endast om sprickan inte har läkt efter dessa åtgärder inom 4 veckor eller om smärtorna är mycket svåra (t.ex. över 7-8 på en smärtskala av 10) finns det indikation för mer aktiv behandling av en specialist.

Den primära behandlingen som erbjuds kallas en så kallad sfinkteravslappning. Det är en form av medicinsk sfinkterotomi, där ett bedövningsmedel injiceras runt den inre sfinktermuskeln. Till skillnad från krämbehandlingen verkar injektionsbehandlingen direkt på 75% av fallen genom att bryta muskelkramperna, vilket omedelbart lindrar smärtan. Samtidigt ökar blodflödet till området, vilket förbättrar läkningsprocessen. Om det inte finns någon effekt av behandlingen kan den upprepas, eventuellt kompletterad med så kallad sfinkterolys, där spänningen i den inre sfinktermuskeln bryts digitalt. Om det är en kronisk tillstånd där smärtan inte är så framträdande är effekten av sfinkteravslappningen inte så bra.

Eftervård: Efter det invasiva ingreppet är det viktigt att hålla avföringen mjuk med hjälp av de ovan beskrivna åtgärderna (kan diskuteras med din läkare eller dietist om så önskas).

Efter det invasiva ingreppet kan såret skötas med dagliga tvålar med neutralt tvål (traditionellt brun tvål eller tvålskum) vid behov. Det är inte ovanligt att göra detta 3-4 gånger om dagen. Det får inte finnas några tvålrester kvar efter badet, så skölj noggrant med en handdusch. Om tvålen inte tolereras kan du helt enkelt använda handduschen.

Mycket sällan (mindre än 0,5 procent) förekommer blödningar och infektioner efter de invasiva behandlingarna. Om smärtorna ökar efter en medicinsk injektionssfinkterotomi måste utvecklingen av bölder uteslutas. I så fall bör du kontakta en kirurgisk klinik eller akutmottagning.

Förväntad förlopp efter invasiv procedur: Direkt efter ingreppet (sfinkteravslappningen) kommer det att finnas en betydande smärtlindring hos 75%. Själva såret förväntas inte läka förrän efter åtta veckor, så det kan förekomma viss obehag och lätt blödning på toalettpappret under hela denna period.

Du kommer att erbjudas en uppföljning efter en vecka, där sfinkteravslappningen kan upprepas om smärtlindringseffekten har varit otillräcklig, vilket förekommer hos 25%. Botox kan också användas som en injektionsbehandling. Effekten varar i ca 3 månader och används därför framförallt om behandlingen misslyckas efter de tidigare beskrivna procedurerna. Kirurgiska kliniker erbjuder inte botox-behandling inom sjukförsäkringssystemet.

Har du andra frågor, ring kliniken på 070 768 05 06 eller använd e-post: info@surgicare.se