Laserbehandling av åderbråck

På Surgicare Privatklinik är vi här för dig när du behöver snabb vård. Vi sätter patienten i centrum och erbjuder snabb tillgång till undersökning och behandling

 • Priser fran 9.800,- SEK per ben
 • Behandlingstid ca. 30 min.
 • Väntetid under 1 vecka
 • Bedövning med lokalbedövning

Laser av åderbråck (EVLT)

EVLT (Endovenös laserbehandling) är en minimalt invasiv medicinsk procedur somanvänds för att behandla åderbråck.  Under ingreppet införs en tunn laserkabel i den drabbade venen genom ett litet snitt i huden. Laserenergin används sedan för att värma upp venen, vilket får den att kollapsa och tätas. Över tid absorberas den kollapsade venen av kroppen och försvinner.

EVLT tar cirka 30 till 45 minuter att genomföra. Patienter kan vanligtvis återgå till sina normala aktiviteter omedelbart efter ingreppet. EVLT är generellt säkert och effektivt, med få biverkningar. Men precis som med vilken medicinsk procedur som helst kan det finnas vissa risker och potentiella komplikationer, som bör diskuteras med din läkare innan ingreppet genomförs.

Så går laserbehandlingen till

Ultraljudsskanning görs för att lokalisera och markera den defekta eller dåligt fungerande venen. Huden bedövas i det aktuella området där ett två millimeter långt snitt görs.
Under lokalbedövning förs sedan ett litet flexibelt rör och en laserfiber upp i venen.
Laservärmen gör att venen kollapsar och sluter permanent. Laserfibern dras slutligen ut mycket långsamt (cirka 2 mm/sekund). När behandlingen är över tillsluts såret med plåster och bandageras.

Så förbereder du dig

Behandlingen kräver ingen speciell förberedelse, men undvik att applicera kräm på huden på behandlingsdagen. Du bör också klä dig i löst sittande kläder och ha med dig några skor som är lätta att ta på efter ingreppet.

laser åderbråck

Viktig information:

 • Behandlingen tar cirka 30 min.
 • Det gör inte ont.
 • Du kan gå från kliniken själv efter laserbehandlingen.
 • Det är kort väntetid, max 1 vecka
 • Pris: 9 800 SEK för ett ben, 17 600 SEK för båda benen.

Så går laserbehandlingen till:

 • Ultraljudsskanning görs för att lokalisera och markera den defekta venen.
 • Huden bedövas i det aktuella området och ett två millimeter snitt görs.
 • Under lokalbedövning förs ett litet böjligt rör in i venen och en laserfiber förs in i röret.
 • Laservärmen gör att venen kollapsar och sluter permanent. Laserfibern dras slutligen ut mycket långsamt (cirka 2 mm/sekund).
 • När behandlingen är över tillsluts såret med plåster och bandage.

Efter behandlingen

Räkna med att få vänta 20 – 30 minuter för observation i väntrummet efteråt och att du kan få nedsatt styrka i benet samma dag (dock ovanligt). Veckan efter behandlingen är det vanligt att känna smärta på insidan av låret. Det är helt naturligt och inget att oroa sig för. Räkna med viss svullnad och några blåmärken på benen. De kommer att försvinna inom två till fyra veckor.

Du kommer att få ett bandage på såret och ett tryckbandage upp till knät. Om bandaget är för hårt, lossa det. Fungerar inte det så ta vid behov bort det helt och ta på dig stödstrumpor. Det kan uppstå mindre blodläckage (några centimeter stora) som syns på bandaget. Dessa är betydelselösa och inget att oroa sig för.
Under 14 dagar efter behandlingen ska du bära kompressionsstrumpor dagtid. Vid svullnad får du gärna använda strumpan under en längre tid. Ta av strumpan på natten.
Kompressionsstrumpan ska vara kompressionsklass 2 med ett tryck på 23-32 mmHg och endast sitta under knäet, oavsett vilket ingrepp du har gjort.

Det kan vara bra att ha två par kompressionsstrumpor.
Du kan gå som vanligt direkt efter operationen. Undvik dock intensiv aktivitet som sport och cykling den första dagen. När du sitter, placera benet högt. Undvik också alkohol den första dagen, eftersom det kan öka blödningsbenägenheten.
Läs mer om: åderbråck ben