Ganglie cyst

På Surgicare Privatklinik är vi här för dig när du behöver oss. Vi har patienten i centrum och erbjuder snabb tillgång till utredning och behandling på våra landsomfattande avdelningar.

Här står vårt erfarna personal redo att hjälpa dig inom en mängd medicinska specialområden, där du är försäkrad om en högt specialiserad och sammanhängande behandlingsprocess. Hos oss är du alltid i trygga händer.

Ganglie

ganglionGanglie är en senknöl som är vätskefylld och godartad knöl (inte cancer), och symptomen är ofta inte mer än eventuella kosmetiska besvär. Ofta kommer knölen att försvinna av sig själv. Om knölen orsakar besvär kan behandlingen vara kirurgisk eller så kan vätskan dräneras. Oavsett om knölen tas bort eller inte finns risken att den kan komma tillbaka.

Definition och orsak

Ett ganglion är en liten godartad knöl, oftast inte större än en ärta, som sitter i anslutning till en ledkapsel eller en senkapsel. Det uppstår ofta från en påsformad tillväxt som, via en stjälk, oftast har kontakt med senkapseln eller ledhålan. Inuti ganglionet finns en tjockflytande vätska som produceras i själva ganglionet. Om du trycker på ett ganglion kommer det att kännas mjukt och eventuellt lite hårt och elastiskt.

Ett ganglion syns ofta på framsidan eller baksidan av handleden, i handflatan vid början av fingrarna eller på ovansidan av foten.

Symtom på seneknölar

Förutom den kosmetiska aspekten hos en senknöl förekommer det oftast inte andra symptom. Ett ganglion kan i vissa fall vara förknippat med smärta, och om det sitter olämpligt på ovansidan av foten kan det ge besvär när du bär skor.

Även om ganglion är godartad bör du alltid söka läkare om du upptäcker en knöl någonstans på kroppen. Det är viktigt att avgöra om det är en ofarlig godartad knöl eller något potentiellt elakartat (cancer).

Viktig information:

  • Behandlingen tar ca 20 min.
  • Det gör inte ont
  • Du kan gå från kliniken själv efter behandlingen
  • Kort väntetid max 2 veckor
  • Pris från 2 500 SEK

Behandling av Ganglie

Om knölen inte orsakar några besvär kommer ingen behandling att föreslås. Ofta kommer tillståndet att förbättras av sig självt. Det finns dock en ökad risk för att det kan komma tillbaka senare.

Om knölen är förknippad med smärta eller andra besvär kan man med en nål dränera vätskan och samtidigt injicera kortison i håligheten. Det kommer i de flesta fall att få knölen att försvinna, dock med risken att den kan komma tillbaka. Ett annat alternativ är en liten kirurgisk operation där man under lokalbedövning tar bort den lilla knölen. Under detta ingrepp behöver du inte fasta.

Kontakt oss

Om du har ytterligare frågor är du välkommen att ringa vår klinik på telefonnummer 070 768 05 06 eller skriv till e-postadressen info@surgicare.se