Hemorrojder

På Surgicare Privatklinik är vi här för dig när du behöver oss. Vi har patienten i centrum och erbjuder snabb tillgång till utredning och behandling på våra landsomfattande avdelningar.

Här står vårt erfarna personal redo att hjälpa dig inom en mängd medicinska specialområden, där du är försäkrad om en högt specialiserad och sammanhängande behandlingsprocess. Hos oss är du alltid i trygga händer.

Hemorrojder – Privatklinik Malmö

Tarmen kan förenklat beskrivas som ett muskelrör som är klätt invändigt med slemhinna.

Slemhinnan är löst förankrad till muskelröret. För att förhindra att slemhinnan glider ut är den fäst vid tarmöppningen med hjälp av ett antal fibrösa bindningar till muskelröret. Hemorrojder är blodkärl som befinner sig under slemhinnan nära tarmöppningen. Alla människor har dessa hemorrojder, som är en del av den finare tätning. Om bindningarna brister glider blodkärlen och slemhinnan ned, och man talar nu om hemorrojdsjukdom. Om de glider helt ut så att de är synliga kallas de yttre hemorrojder.

Slemhinneframfall är en större framskjutning av slemhinnan. Ofta förekommer en kombinerad framfall av slemhinna och hemorrojder.

Behandling av Hemorrojder: 

Icke kirurgisk behandling:

Undvik långa toalettbesök. Se till att du inte blir förstoppad. Olika krämer och stolpiller kan lindra och läka. Kräver recept.

Kirurgisk behandling av Hemorrojder:

Det finns två huvudsakliga kirurgiska metoder för behandling av hemorrojder.

 • Milligans operation:Det är den klassiska hemorrojdsoperationen där det nedsjunkna vävnaden avlägsnas. Operationen är ofta smärtsam med en lång smärtsam återhämtningsperiod.
 • Longo’s Hemorrojdsoperation:En nyare operation utvecklad av italienaren Longo. Med hjälp av en avancerad klippapparat (stapler) kan man i samma procedur ta bort en intakt ring av slemhinna strax ovanför slutmuskeln och samtidigt klippa samman slemhinnan. Operationen är något mindre smärtsam än Milligans operation.

McGivney Behandling:Också kallad band- eller elastikbehandling. De flesta patienter kan behandlas med gummiband eller ligaturer. Utförs genom ett kort rör som förs in i ändtarmen. Genom ligaturmetoden sugas en slemhinnebit, ungefär av storleken av ett ärt, upp i en sugkopp. Vävnaden stryps med ett gummiband. Den vävnad som nu är utan blodtillförsel dör sedan av. Efter några dagar (5-14) stöts gummibandet och vävnaden bort. Det kan uppstå blödning i samband med detta. Metoden är relativt smärtfri, men smärta kan förekomma. Den måste ofta upprepas med års mellanrum.

Viktig information:

  • Behandlingen tar ca 20 min
  • Det gör inte ont
  • Du kan gå från kliniken själv efter behandlingen
  • Kort väntetid max 2 veckor
  • Pris från 1 900 SEK

Förundersökning: Hemorrojder kan ha symtom som liknar allvarligare sjukdomar som tarmcancer. Därför erbjuds patienter över 40 år med blödning eller förändrad tarmfunktion en utökad tarmundersökning (sigmoideoskopi) antingen vid första besöket eller under behandlingsförloppet.

Många patienter är faktiskt mest oroliga för tanken på att ha något allvarligt. Många avstår därför från att behandla hemorrojderna efter avklarad utredning och lugnande.

Kontakt: Om du har ytterligare frågor, ring kliniken på telefonnummer 070 768 05 06 eller använd e-postadressen info@surgicare.se.