Pilondial cysta

På Surgicare Privatklinik är vi här för dig när du behöver oss. Vi har patienten i centrum och erbjuder snabb tillgång till utredning och behandling på våra landsomfattande avdelningar.

Här står vårt erfarna personal redo att hjälpa dig inom en mängd medicinska specialområden, där du är försäkrad om en högt specialiserad och sammanhängande behandlingsprocess. Hos oss är du alltid i trygga händer.

Hårcysta

pilonidal sinusVad är en pilonidalcysta? En pilonidalcysta är ett ihåligt utrymme som bildas i veckan mellan skinkorna. Det beror oftast på att små hår växer inåt. Om det uppstår en infektion kan utrymmet utvecklas till en böld.

Symtom på en böld kan inkludera smärta, svullnad eller feber. Ibland kan det också komma vätska/pus från området.

Behandling: Pilonidalcystor avlägsnas genom operation. Cystan/bölden töms genom ett snitt, och området rengörs. Såret lämnas sedan öppet och kommer med tiden att läka från kanterna.

Fysisk aktivitet: Det är viktigt att inte utsätta såret för för mycket sträckning under den första veckan. Det innebär att du behöver ta det lugnt. Du bör inte sitta för mycket, utan istället stå eller ligga.

Operationsbeskrivningen kommer att inkludera vilka försiktighetsåtgärder som krävs, samt hur den fortsatta behandlingen kommer att vara (inklusive om det finns behov av hemsjukvård för att byta såret).

Viktig information:

 • Behandlingen tar ca 20 min.
 • Det gör inte ont
 • Du kan gå från kliniken själv efter laser
 • Kort väntetid max 2 veckor
 • Pris från 3 900 SEK

Sjukledighet: Om du behöver det efter operationen bör du begära ett skriftligt sjukintyg från din egen läkare. Om du inte motsätter dig det kommer din egen läkare att få ett utskrivet brev efter operationen.

Som en generell regel bör du göra det du kan och återgå till dina normala aktiviteter och arbete när smärtan tillåter det.

Hygien: Du måste hålla såret rent på följande sätt:

 • Såret bör duschas 2-3 gånger om dagen (och alltid efter avföring).
 • Sitt ner på huk. Använd en dusch med mjölkstråle och tempererat vatten tills såret är rent. Du kan använda en spegel för att kontrollera området.
 • Efter sköljning torka området med en ren, torr trasa.
 • Sätt en liten binda eller trosskydd i underkläderna så länge såret vätskar sig.
 • Det kan svida de första gångerna du duschar såret. Ta eventuellt smärtstillande medicin en halvtimme innan du duschar såret (t.ex. Pamol-tabletter 1 g max 4 gånger dagligen).
 • Under tiden du har ett öppet sår bör du inte bada i simbassäng.

Det är mycket viktigt att området runt och inne i såret hålls fritt från hår. Annars kan såret inte läka.

Håret kan rakas bort med en engångsrakhyvel. Eftersom det kan vara svårt att se området själv kan det vara nödvändigt att få hjälp av någon annan för att ta bort håret. Om du inte har någon som kan hjälpa dig kan hemvården bistå. Informera personalen om detta om det behövs.

Sårläkning: När det gäller sårläkning rekommenderar vi att du äter en hälsosam och varierad kost (rik på vitaminer och protein).

Om du röker rekommenderar vi att du minskar eller slutar helt, eftersom det gynnar sårläkningen.

Infektion i såret: I sällsynta fall kan såret bli infekterat. Detta manifesterar sig oftast efter några dagar när såret blir svullet, smärtsamt och ömt vid beröring. Det kan också läcka illaluktande vätska från såret.

Huden kan också bli öm, röd och varm. Om detta inträffar bör du kontakta din egen läkare eller jourläkare.

Sexualliv: Inga särskilda åtgärder krävs.

Smärta: När bedövningen börjar avta några timmar efter operationen kan smärta eller sveda uppträda i såret. Smärta kan nästan alltid lindras med relativt milda smärtstillande tabletter.

Smärtan bör avta inom en vecka. Om du får smärta är det viktigt att ta smärtstillande medicin regelbundet för bästa smärtlindring. Vi rekommenderar receptfria smärtstillande medel som t.ex. Alvedon och eventuellt Ibumetin-tabletter.

Kontakt: Om du har ytterligare frågor, ring kliniken på telefonnummer 070 768 05 06 eller använd e-postadressen info@surgicare.se