FAQ om åderbråck

Hur uppstår åderbråck?

Vanligtvis orsakas åderbråck av svaga venklaffar och väggar.
I dina vener finns små envägsklaffar som öppnas för att låta blodet rinna igenom och sedan stängs för att undvika att det kommer bakåt. Ibland tappar venerna sin elasticitet, blir sträckta, vilket gör att klaffarna försvagas.

När klaffarna inte fungerar ordentligt kan blodet börja läcka och rinna bakåt. Blodet samlas i dina vener, vilket gör att de sväller och förstoras.

Vi förstår ännu inte helt varför klaffarna försvagas och venerna sträcker sig. I vissa fall utvecklas dessa tillstånd utan någon uppenbar anledning.

När är åderbråck farligt?

Åderbråck är vanligtvis inte farligt, men om det inte behandlas kan det ibland uppstå komplikationer. Här är några av de konsekvenser du kan få av brist på läkarvård.

Svullnad
Svullnad i benen kan orsakas av uppbyggt tryck i dina vener, vilket gör att vätska läcker ut i vävnaden som omger den brutna venen.

Medan vi alla har överlevt en svullen del av vår kropp. Denna typ av svullnad kan hindra dig från att bära dina vanliga byxor eller skor, eventuellt orsaka obehag, läckage av en gul vätska och till och med ändra hudfärg.

Blodproppar
Enligt Harvard Medical School, om de lämnas obehandlade, kan dina åderbråck orsaka en blodpropp i vaden eller låret. Blodproppen kan bryta av och orsaka en livshotande blockering i en av lungornas artärer.

Hudsår
Svullnaden ovan får din hud att kämpa för att läka mindre skador. Det begränsar näringsämnen från att nå den skadade huden, vilket begränsar läkningsprocessen.

Detta kan göra att huden bryts ner och avslöjar köttet under, vilket skapar ett hudsår.

Tromboflebit
När venerna strax under huden blir inflammerade, kommer rodnad att uppstå på huden, eftersom benet kommer att svälla och du börjar känna smärta.

Lipodermoskleros
Om de inflammerade vävnaderna i ditt ben lämnas obehandlade för länge blir de tunga och fasta. Det kommer att bli mer och mer komplicerat för dig att röra på dig och koppla av.

Vem kan behandla åderbråck?

Det rekommenderas att du träffar en specialiserad läkare för att behandla dina åderbråck. En hudläkare, en expert på hudbehandling kan hjälpa dig. Det perfekta valet skulle dock vara att gå till en venspecialist som Dr. Haytham på Surgicare.

Vad kan jag göra för att minimera mina chanser att få åderbråk?

Ingenting kan helt stoppa åderbråck, men dessa tips kan hjälpa dig att undvika dem så mycket som möjligt och undvika att göra dem värre om du redan har några.

Träna varje dag. Det kan vara vilken typ av fysisk ansträngning som helst. Målet är att förbättra din blodcirkulation.

Minska saltförbrukningen. För mycket salt kan höja ditt blodtryck och provocera vätskeretention.

Reglera din vikt. Extra vikt lägger till press på dina vener.
Undvik höga klackar och åtsittande kläder. Det kan begränsa ditt blodflöde och göra det lättare för åderbråck att utvecklas.

Undvik att sitta eller stå under längre tid. Det är viktigt att röra på benen för att öka blodflödet genom kroppen. Det kan hjälpa dig att ställa in ett alarm varje timme som en påminnelse om att röra dig några minuter varje timme.

Höj dina ben. Lyft upp dem över hjärtnivå. När det görs flera gånger om dagen kan det hjälpa till att minska vätskeretention och blodansamling i benen.

Undvik rökning
. Blodflödet kan begränsas av nikotinet som stramar dina blodkärl. Rökning höjer också ditt blodtryck, försvagar kärlväggarna och ökar risken för blodproppar.

Vilken behandling ska jag välja?

Vilken behandling du väljer beror på vad du föredrar och vad din läkare rekommenderar. Du har olika alternativ, såsom operation, endovenös laser, skleroterapi (vätska eller skum).

Om du är osäker på om du har åderbråck, vänligen be om professionell medicinsk rådgivning.

Du kan alltid boka en kostnadsfri konsultation – boka redan idag!