Skleroterapi (injektion)

Skleroterapi (injektion)

På Surgicare Privatklinik är vi här för dig när du behöver oss. Vi har patienten i centrum och erbjuder snabb tillgång till utredning och behandling på våra landsomfattande avdelningar.

  • Priser från 3.200 SEK.
  • Väntetid 1–2 veckor
  • Behandlingstid cirka 10-15 min.
  • Bedövning inte nödvändigt

Skleroterapi av Åderbråck

Skleroterapi (injektionsbehandling)

Skleroterapi är en medicinsk behandling för åderbråck och spindelvener, vilka är ytliga, små och ofta synliga vener som uppträder på hudens yta, vanligtvis på benen. Behandlingen går till så att en lösning injiceras direkt i den påverkade venen, vilket får den att kollapsa och gradvis försvinna.

Lösningen som används vid skleroterapi kan variera, men består vanligtvis av en saltlösning blandad med en kemisk substans såsom natriumtetradecylsulfat eller polidokanol. Lösningen irriterar venens innerfoder, vilket får den att klibba ihop och försluta. Med tiden absorberas den kollapsade venen av kroppen och försvinner.

Skleroterapi är en minimalt invasiv procedur. Behandlingen tar cirka 15 till 30 minuter att genomföra och patienterna kan vanligtvis återgå till sina normala aktiviteter direkt efteråt.
Vissa patienter kan behöva flera behandlingssessioner för att uppnå optimala resultat. Skleroterapi är generellt säkert och effektivt, men liksom med alla medicinska ingrepp kan det finnas vissa risker och potentiella biverkningar, såsom blåmärken, rodnad, klåda och hudfärgsförändringar. Det är viktigt att diskutera risker och fördelar med skleroterapi med
din läkare innan du genomgår proceduren.

Förberedelse

Ingen förberedelse krävs.

Viktig information:

  • Behandlingen tar ca 10-15 min.
  • Det gör inte ont
  • Du kan gå från kliniken själv efter behandlingen
  • Kort väntetid max 2 veckor
  • Pris från 3 200 SEK

Efter behandlingen.

Du kan uppleva en krampliknande känsla i en till två minuter när stora åderbråck injicerats. Efter behandlingen kommer du att bli ombedd att bära stödstrumpor för att “komprimera” de behandlade kärlen. De ska användas i totalt 14 dagar.
OBS! De första 48 timmarna måste du sova med dem, sedan kan du ta av dem nattetid.

Risker och biverkningar

Du kan uppleva vissa biverkningar efter skleroterapi:
Större injicerade åderbråck kan bli knöliga och/eller hårda och kan ta flera månader att lösa. Svullna röda områden kan uppträda på injektionsstället, men bör försvinna inom några dagar.

Bruna linjer eller fläckar på huden kan ses på injektionsstället. I de flesta fall försvinner de inom tre till sex månader, men kan för ett fåtal patienter (cirka 5 procent) bli permanenta.
Blåmärken kan uppstå runt injektionsstället under flera dagar eller veckor.
I mycket sällsynta fall kan hudnekros uppstå och huden kan skadas och lämna ett litet men bestående ärr.

Infektion på injektionsställena kan förekomma i sällsynta fall och kan kräva behandling.
Bildandet av blodproppar i venerna kan förekomma även om det är sällsynt.
Allvarlig inflammation och negativa allergiska reaktioner kan förekomma.

Generellt sett varar effekten av injektionen vid skleroterapi på blodkärlen i tre till sex veckor.
Resultatet ses därför först efter ett tag. Om venerna svarar på behandlingen kommer de inte tillbaka. Nya vener kan dock dyka upp med tiden, så det kan bli nödvändigt att upprepa behandlingen.

OBS: Undvik direkt solljus under cirka en månad efter behandlingen eftersom detta kan orsaka bestående blåmärken.
Reviderad 2023-03-31