Atherom (talgcysta)

På Surgicare Privatklinik är vi här för dig när du behöver oss. Vi har patienten i centrum och erbjuder snabb tillgång till utredning och behandling på våra landsomfattande avdelningar.

Här står vårt erfarna personal redo att hjälpa dig inom en mängd medicinska specialområden, där du är försäkrad om en högt specialiserad och sammanhängande behandlingsprocess. Hos oss är du alltid i trygga händer.

Atheroma (Talgknöl)

atheroma talgknollVad är atheroma? En atheroma är en säckliknande, långsamt växande, helt elastisk knöl i eller under huden, orsakad av en blockering av talgkörtelkanalen.

Orsaker Orsaken till atheroma är blockering av en eller flera talgkörtlar. Dessa körtlar utsöndrar talg (sebum) för att smörja huden. Kanalen kan blockeras av till exempel avskrapade epidermala celler eller torkat talg. I sådana fall utsöndras inte talg, och det samlas under eller i huden. Detta förklarar atheromets långsamma tillväxt eftersom talgkörtlarna endast producerar och utsöndrar mycket små mängder per dag.

Placering Det finns många talgkörtlar i vissa hudområden, såsom hårbotten, ansikte, hals, rygg eller nacke.

Viktig information:

  • Behandlingen tar ca 20 min.
  • Det gör inte ont
  • Du kan gå från kliniken själv efter behandlingen
  • Kort väntetid max 2 veckor
  • Pris från 2 500 SEK

Morfologi

Storleken på atherom varierar från några millimeter upp till storleken på en tennisboll. Vid palpation känns det oftast mjukt till fast. En karakteristisk egenskap hos atheroma är en central svartgrå prick, orsakad av en blockering i talgkanalen, som inte är synlig i alla fall.

Symtom Patienter med atherom söker oftast läkarvård av kosmetiska skäl så snart atheromet har blivit stort och iögonfallande. En annan orsak kan vara att det uppstår en obehaglig spänningskänsla. En vanlig komplikation av atherom är infektion. Symptomen liknar en böld (svullnad, rodnad, smärta och värme). Ett infekterat atherom innehåller var och kan orsaka blödning vid tryck.

Behandling Här är de vanligaste behandlingsalternativen för atherom:

Behandling av ett icke-infekterat atherom

Avlägsnande av ett atherom utan infektion är en enkel procedur. Det är viktigt att ta bort talgkörtelkanalen (den svarta prickningen) och kapseln. Om kapseln inte tas bort finns risken att atheromet kan återkomma. Denna procedur utförs under lokalbedövning, och du behöver inte vara fastande.

Behandling av ett infekterat atherom

På grund av inflammation kan det vara svårt att avlägsna hela kapseln. En operation liknande en böld rekommenderas i dessa fall. Atheromet öppnas och sköljs noggrant. Därefter kan antibiotisk profylax ges, men det är oftast inte nödvändigt. Denna procedur utförs under lokalbedövning, och du behöver inte vara fastande.

Kontakt Oss

Om du har ytterligare frågor är du välkommen att ringa vår klinik på telefonnummer 070 768 05 06 eller använda e-postadressen info@surgicare.se