Surgicare klinik erbjuder alla patienter som önskar lugnande läkemedel (Sedering)att få det, så att undersökningen kan genomföras utan större besvär.
Koloskopi är en undersökning där en smidig slang med en diameter på ungefär en centimeter som förs in i tjocktarmen, som har en längd på cirka 120 cm. En fullständig koloskopi som når ända till blindtarmen utförs hos c:a 90% av patienterna. De resterande 10% kan komplettera med en CT-skanning. Koloskopet är 150 cm långt och utöver ett tv-kamera, har det kanaler för luft, vatten, sug och instrument.
Indikationer för Koloskopi
Koloskopi anses vara den mest grundliga metoden för att undersöka tarmen. Den används för att utreda:
- Anal blödning, lågt blodvärde, viktnedgång, buksmärtor, förändringar i avföringsmönster och liknande symtom.
- Screening för tjocktarmscancer, både med och utan familjehistoria av sjukdomen.
- Regelbunden övervakning av patienter med tjocktarmspolyper.
- Uppföljning efter operation för tjocktarmscancer och liknande tillstånd.
Enligt rekommendationer från Socialstyrelsen bör nära släktingar till personer med ändtarms- eller tjocktarmscancer genomgå koloskopi vart 3:e eller 5:e år. Undersökningen ger en detaljerad bild av insidan av tarmen, och om sjukdomssymptom upptäcks, kan vävnadsprover (biopsier) tas och mindre kirurgiska ingrepp utföras. Hos cirka 20% av patienterna upptäcks polyper, som då avlägsnas under undersökningen.
Tidsåtgång
Koloskopin tar vanligtvis 15 till 30 minuter. Ibland kan det vara mer tidskrävande om tarmen är ovanligt lång eller kurvig.
Är Undersökningen Obehaglig?
Själva tarmen har ingen känsel, så det är möjligt att arbeta inom tarmen utan att orsaka smärta. Under undersökningen kan patienten dock uppleva luftsmärta, tryck eller allmänt obehag eftersom luft blåses in i tarmen via koloskopet för att förbättra översikten. Smärtsamma känslor kan uppstå när tarmens kurvor rätas ut. Detta obehag är oftast kortvarigt och upphör så snart koloskopet har passerat och tarmen har rätats ut.
Vi erbjuder smärtlindrande och lugnande medicinering under undersökningen. Valet är ditt, men tänk på att bilkörning inte rekommenderas resten av dagen. I sådana fall kan det vara praktiskt att ha med sig en följeslagare.
Förberedelse
För en lyckad undersökning är det viktigt att tarmen är ordentligt rengjord. Detta innebär kostbegränsningar och användning av ett rengöringsmedel.
Patienter som tar blodförtunnande mediciner (Hjertemagnyl, Marevan, Marcomar, Persantin Retard) bör sluta ta dem i minst 3 dagar. Kontakta gärna kliniken för ytterligare information.
Kost
Kärnor från livsmedel kan täppa till utrustningen som används under undersökningen. Därför bör du undvika kärnrika livsmedel i tre dagar före undersökningen, till exempel brödmed kärnor såsom sesamfrön, linfrön och liknande.
Dagen före undersökningen: Ät fram till kl. 13.00, men undvik mycket stora måltider. Efter detta, endast klara vätskor som saft, läsk, äppeljuice, te, kaffe, bubbelvatten, buljong, sorbet (vattenbaserad glass) utan bär, öl, vin. Inga mejeriprodukter eller tjocka soppor som tomatsoppa och sparrissoppa. Drick rikligt, gärna något sockerhaltigt för att få i dig några kalorier.
På undersökningsdagen: Du kan dricka te, kaffe (max 1 kopp), saft och vatten efter behov. Ta dina ordinarie mediciner som vanligt, med undantag för blodförtunnande.
Rengöring
För rengöring används Picoprep, som du får utskrivet på recept.
Rengöringen börjar dagen före undersökningen, se nedan.
Förpackningen innehåller 2 påsar med pulver:
Kl. 14.00, ta den första påsen på följande sätt: Ta ett glas vatten med 150 ml kallt vatten. Tillsätt pulvret från en av påsarna i vattnet. Rör om i blandningen i 2-3 minuter. När det inte längre bubblar är blandningen klar. Drick den inom 15 minuter. Drick minst 1,5 liter klar vätska under de närmaste 4-6 timmarna. Medicinen verkar 1-3 timmar efter intag.
Kl. 20.00, ta den andra påsen Picoprep och drick minst 1,5 liter klar vätska under de närmaste 2-4 timmarna.
Rengöringen kommer att resultera i vattnig diarré. Det är viktigt att vara nära en toalett och det är inte lämpligt att lämna hemmet medan rengöringen pågår. Det kan också påverka nattsömnen. Många kan uppleva milda magkramper eller illamående. Många kan känna sig irriterade vid tarmöppningen. Applicera en fet kräm på detta område flera gånger.
Efter Undersökningen
Efter undersökningen kan du uppleva magont eller obehag på grund av att luft har blåsts in i tarmen. Du behöver inte hålla på luften utan låta den ”släppas ut”.
Du bör vänta i väntrummet i cirka 30 minuter efter undersökningen för att säkerställa att du mår bra innan du skickas hem.
Om du har fått medicinering under undersökningen bör du ha någon som följer dig hem.
Är Undersökningen Farlig?
Koloskopi är en säker undersökning. Faktum är att det finns färre komplikationer jämfört med en traditionell röntgenundersökning. De få komplikationer som kan uppstå, speciellt i samband med borttagning av polyper, kan inkludera blödning eller hål av tarmväggen. Båda dessa komplikationer är mycket sällsynta. Risken är så liten att den uppvägs av fördelarna med att upptäcka cancer eller förstadier till cancer i tid.
Om du upplever följande symtom efter undersökningen bör du kontakta oss:
- Kraftig blödning från tarmen.
- Symtom på tarmväggspärr (tarmperforation): Kraftiga magsmärtor.
Kontakt
Om du har ytterligare frågor, ring kliniken på telefonnummer 070 768 05 06 eller använd e-postadressen info@surgicare.se.